Få hjælp til implantater hos din tandlæge

05 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

Er en af dine tænder knækket, eller har den på anden måde lidt skade i en grad, så den ikke står til at redde? Så kan du måske have glæde af et implantat – især hvis tanden sidder på et synligt sted, for eksempel forrest i overmunden.

Hvad er et implantat?

Inden for tandlægesprog er et implantat en kunstig tandrod af titanium, der indsættes i kæbeknoglen. Et implantat muliggør fastsættelse af en kunstig tand, for eksempel en bro, en krone, eller en fuld protese. Ved hjælp af en skrue og et forbindelses led af titanium fastgøres implantatet i den del af kæben hvor den udtrukne tand tidligere sad. Tandlægen borer et hul i kæben, i hvilken skrue-delen indsættes.

Den anden del af implantatet, nemlig forbindelses ledet, trykkes på plads i denne skrue ved hjælp af en anordning, som minder om en tryklås. Materialet titanium er udvalgt på grund af dets evne til at vokse sammen med knoglen. Ved indsættelse af et titanium implantat stimuleres knogle væksten, således at implantatet faktisk med tiden kommer til at sidde endnu bedre fast, i stedet for at løsne sig.

Hvornår har jeg brug for et tand implantat?

Du kan få brug for et implantat, hvis din tandlæge vurderer, at en eller flere af dine tænder ikke kan reddes. Du vil i så tilfælde få tilbud om at få tanden fjernet, og et implantat med en kunstig tand indsat i stedet. Forud for denne operation vil en række undersøgelser blive sat i værk, med det formål at sikre, at dit tandkød og din kæbe kan tåle proceduren. På baggrund af denne udredning er det optil din tandlæge at vurdere, om et eventuelt indgreb er forsvarligt. Et implantat vil for eksempel ikke blive aktuelt, hvis du lider af parodontose eller knogleforfald i kæben.

Du kan læse mere om implantater på stjerneklinik.dk

More articles