Natjagt og mørkeskydning

25 May 2022 Marie Pedersen

editorial

At gå på jagt om natten er væsentligt mere udfordrende, end at gå på jagt i dagslys. Sigtbarheden er dårligere, man er afhængig af en god natkikkert, der kan vise så præcise billeder som muligt, og det kan være vanskeligt at orientere sig, hvis man ikke har været i området i dagslys. Ikke desto mindre er der mange jægere, der gerne vil prøve kræfter med natjagt.

Godkendt bane til mørkeskydning

Tilbage i 2020 blev det for første gang besluttet at åbne en skydebane for mørkeskydning. Det skete umiddelbart efter, at mårhunden, som er et natteaktivt dyr, i stigende grad gjorde sit indtog i den danske natur. Det blev derfor nødvendigt at regulere mårhunden, men man så et tydeligt problem når det gjaldt jægernes manglende erfaring inden for mørkeskydning.

Det blev der rettet op på, ved at åbne skydebanen for jægere, der manglede rutine inden for natjagt og mørkeskydning. Vil du selv prøve kræfter med mørkeskydning og blive fortrolig med dit natudstyr inden din første rigtige natjagt, så kontakt din lokale skydebane, og find ud af om de eller nærliggende skydebaner tilbyder træning i mørkeskydning.

termisk kikkert

Udstyr til natjagt

Til natjagt er det først og fremmest vigtigt, at du har en god kikkert. Det er nødvendigt med enten en termisk kikkert eller en lysforstærkende kikkert. Forskellen er, at den termiske kikkert viser temperaturforskelle, imens den lysforstærkende kikkert fungerer ved at udsende lys, og derved giver et mere nuanceret billede samt et bedre indtryk af både mål og omgivelser.

Til natjagt bør du desuden anskaffe dig en lommelygte, samt tøj til forskellige temperaturer. Selv om sommeren kan nætterne godt blive kølige, og om efteråret og om vinteren kan det blive bidende koldt om natten. Husk derfor at klæde dig efter forholdende, evt. ved at have flere lag på. Til de koldeste nætter er det en god idé at have undertrøjer og lange underbukser med indbyggede varmezoner. 

More articles