Ejendomsskat: hvad skal du betale?

25 November 2020 Anne-Mette Hansen
image

editorial

Det at eje en bolig har flere udgifter med sig, end når du blot lejer. Du står selv for vedligeholdelsen af boligen, men du betaler også ting som ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

Hvad er det for noget? Tænker du nok. Det er penge staten og kommunen skal have. Ja, du skal betale skat af din ejendom og værdien af din ejendom. Læs med her og få styr på begreberne. 

Ejendomsskat vs. ejendomsværdiskat

Ejendomsskat også kaldet for grundskyld, er et beløb du betaler til kommunen. Det er en skat, der er baseret på værdien af den ejendom, du ejer. Beløbet afhænger også af grundskyld promillen, som kan variere fra kommune til kommune. 

Du indbetaler denne ejendomsskat to gange årligt. Du skal ikke gøre så meget selv, kommunen beregner den og sender dig et girokort, som du skal betale. 

Ejendomsværdiskat bliver trukket over din årsopgørelse. Det er penge, du betaler til staten. Beløbet er baseret på værdien af din ejendom (både selve grunden og boligen på denne) og udgør 1 procent af dem.

Lige nu er denne skat fastsat efter nogle låste ejendomsvurderinger, men der forventes at komme nye ejendomsvurderinger i fremtiden, da mange af dem er hæftet med fejl. 

Hvor meget kommer du til at betale?

Hvad skal du helt præcist betale i skat af din ejendom til henholdsvis kommune og stat? 

Ejer du en bolig, der er fastsat med en ejendomsvurdering til 1.000.000 kr.? Så skal du betale 1% af dette i skat til staten – altså 10.000 kr.

Ejendomsskatten eller grundskylden, der betales til kommunen varierer fra, hvor i landet du er bosat. Men den ligger mellem 1,6 % og 3,4 %. Har du den laveste i netop din kommune, vil det altså være 16.000 kr. for en bolig vurderet til 1.000.000 kr. 

Noget af det du skal huske på, når du køber bolig, er, at ejendomsvurderinger fra staten slet ikke er lige så høje som den købspris, du betaler for boligen. 

More articles